Biztosan finom BODZAszörp – Ne vegyél gagyit, Csináld magad ! recept

Biztosan finom BODZAszörp – Ne vegyél gagyit, Csináld magad ! recept

Gondoltunk egyet a feleségemmel és bele vágtunk a bodza szörp készítés nem éppen rejtelmes világába. Pomázon szedtük a bodza fejeket és otthon el is készítettük. Tart még a szezon, menjetek neki a természetnek 🙂
Biztosan finom BODZAszörp

A Biztosan finom BODZAszörp hozzávalói

  • 15 kg cukor
  • 10 l víz
  • 40 dkg citromsav
  • 2-2,5 kg citrom leve kifacsarva illetve  a felszeletelt héja
  • 24 g nátrium benzonát
  • rengeteg bodzavirág 80-100 db

Biztosan finom BODZAszörp

A Biztosan finom BODZAszörp elkészítése

A leszedett bodzafejeket nem szabad lemosni, megtisztítani, mert akkor a benne található virágpor és egyéb íz adó anyagok kioldódnak a bodza fejekből. Fontos tehát, hogy a hozzávalókat, nagyon tiszta, poros és egyéb utaktól távolabbi helyen szedjétek.

Biztosan finom BODZAszörp

Vegyetek elő legalább 3 db fazekat, hogy a cukor szirupot elkészíthessétek. Vagy egymás után harmadolva egy fazékban készítsétek el ezt ( lentebb leírom hogyan …)

Én HIBÁZTAM !!! A 10 L mennyiségű vizet két fazékban készítettem el, s a cukor nem tudott teljes mértékben elolvadni a szirupban; így minél több részre szeditek szét, annál jobb lesz az alap cukker szirup. Eredetileg 20 kg cukor kellene 10 L vízhez, de szerintem ez nagyon tömény és még egészségtelenebb. Szóval először el kell készíteni a szirupot: egy nagyobb 10L es fazékban 3,3L víz és 5 kg cukor kell feloldani, felforralni ; sűrűbb kevergetés mellett. Majd ezt ismételd meg még 2x, de jobb ha egyszerre készíted el 3 fazékban.

Ha ez kész, akkor a szirupot ki kell hűteni. Javaslom, hogy hagyjátok rajta a fazekakat a gázon egész éjszakára és ott hűljön ki a szirup. Ha kész az egészet öntsétek egybe ha van ekkora edényetek. Mehet bele az összes bodzafej, minél több, annál jobb. Majd a 40 dkg citromsav, 2-2,5 kg citrom kifacsart leve és a karikára felszeletelt héja. Fedjétek le és naponta 1-2x megkeverve hűvösebb helyen áztassátok 5 napig.

5 nap eltelte után a bodza virágzatot és a citrom hájat ki kell szedni a már kész szörpből, alaposan kinyomkodni. ( ehhez bőven vizet engedve készíthető hirtelen a gyerekeknek egy kis nagyon firss szörpike, kb 3x -os higítással 🙂 )

Majd vegyetek elő egy kis lábast, tegyetek bele a szörpből vagy 2 dl-t és oldjátok fel benne a natrium benzonátot; majd az egész mehet bele a szörpbe alaposan elkeverve. Lehet is porciózni, alaposan kimosott üvegekbe. Ha csavaros üveget használtok , akkor menjen a kupak alá egy kis folpcak.

Biztosan finom BODZAszörp

Biztosan finom BODZAszörp

Biztosan finom BODZAszörp

Biztosan finom BODZAszörp

Biztosan finom BODZAszörp

 

Kellemes felfrissülést kíván a Pikantréia csata 🙂

 

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Print Friendly

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Gyors, poharas pite Piros gyümölcsökkel

A poharas pite Piros gyümölcsökkel Hozzávalói: 1 pohár (2dl) natúr...

Close